תהליך ההיריון מלווה בשינויים רבים בגופה של האישה ובהתפתחותו של העובר. על מנת להבטיח שההיריון יתפתח בצורה תקינה ולזהות מוקדם ככל הניתן בעיות אפשריות, יש לבצע מעקב רפואי הכולל סדרה של בדיקות מומלצות לאורך ההיריון. באמצעות בדיקות אלו ניתן לקבל מידע חיוני על מצבו הבריאותי של העובר, התפתחותו התקינה, ומצב בריאותה של האם. עם התקדמות הרפואה המודרנית, מגוון הבדיקות הזמינות הולך ומתרחב, וכדאי להכיר את הבדיקות המרכזיות המתבצעות בשלבים השונים של ההיריון.

בדיקות ממולצות
אילוסטרציה

בדיקות מומלצות במהלך ההיריון

ישנן כמה בדיקות הריון בסיסיות הנחשבות להכרחיות במהלך תקופת ההיריון. ראשית, בדיקת אולטרסאונד ראשונית מתבצעת בדרך כלל בשבועות הראשונים של ההיריון. בדיקה זו מסייעת לקבוע את גיל ההיריון, לוודא את מיקום העובר ברחם ולאמת את הדופק. לאחר מכן, מתבצעת בדיקת דם ושתן כדי להעריך את מצב בריאותה של האם, לזהות מחלות זיהומיות ולבחון את רמות ההורמונים והחומרים החיוניים בגופה.
בנוסף, ישנה בדיקת שקיפות עורפית שנערכת סביב השבועות 11-14 להריון. הבדיקה בודקת את כמות הנוזל באזור העורף של העובר, ומסייעת להערכת הסיכון לבעיות כרומוזומליות, כמו תסמונת דאון.

הריון בסיכון גבוה – מתי יש צורך במעקב מיוחד?

במקרים מסוימים, הרופא המטפל עשוי להגדיר את ההיריון כהריון בסיכון גבוה. במצבים כאלה, יש לבצע בדיקות נוספות כדי לעקוב בצורה הדוקה אחר התפתחות העובר ומצב האם. הריון בסיכון גבוה יכול להתרחש כתוצאה ממצבים רפואיים קיימים אצל האם, כמו סוכרת, יתר לחץ דם, או היסטוריה של בעיות רפואיות אחרות. גם גיל האם, הריונות מרובי עוברים או סיבוכים בהריונות קודמים יכולים להוות סיכון. במצבים כאלה, ייתכן ויהיה צורך בבדיקות נוספות כמו אקו לב עוברי, בדיקת דופלר לבחינת זרימת הדם והערכת מצבה של השליה, ובדיקות דם נוספות לתפקוד הקרישה והכבד של האם.

סקירות מערכות – אילו בדיקות מבוצעות ומתי?

במהלך ההיריון קיימות שתי בדיקות סקירת מערכות עיקריות: סקירת מערכות מוקדמת המבוצעת בשבועות 12-14 וסקירת מערכות מאוחרת בשבועות 20-22. בדיקות אלו מסייעות להערכת מבנה הגוף של העובר, זיהוי מומים מולדים ואישור תקינות התפתחות המערכות השונות. במהלך סקירת המערכות המוקדמת, נבדקים אברי העובר, מיקומו של חבל הטבור והשליה, ומדדים נוספים המסייעים להערכת הסיכון לבעיות התפתחות. בסקירה המאוחרת, מתבצעת סקירה מפורטת יותר של איברי הגוף, כולל מערכות הלב, הכליות והמוח. אלו בדיקות הכרחיות המסייעות לקבלת תמונת מצב עדכנית ומקיפה על התפתחות העובר.

בדיקות גנטיות – האם הן מתאימות לכל אישה?

בדיקות גנטיות במהלך ההיריון מהוות כלי חשוב להערכת הסיכון לבעיות גנטיות אצל העובר. אחת הבדיקות הגנטיות הנפוצות היא בדיקת מי השפיר, המתבצעת בדרך כלל בין השבועות 16-20. בבדיקה זו נלקחת דגימה ממי השפיר המכילים תאים עובריים, שמאפשרים לבצע ניתוח גנטי מעמיק לבדיקת תסמונות כרומוזומליות. בדיקה נוספת היא בדיקת סיסי שליה, המתבצעת בין השבועות 10-13 ומספקת מידע גנטי דומה.
מעבר לכך, קיימות בדיקות דם מתקדמות הנקראות "בדיקות סקר גנטי", המאפשרות לזהות שינויים כרומוזומליים בדם האם. בדיקות אלו מתאימות במיוחד לאמהות עם סיכון מוגבר או במקרים בהם יש היסטוריה משפחתית של מחלות גנטיות.

הערכת מצב העובר בסוף ההיריון

לקראת השבועות האחרונים של ההיריון, יש לערוך בדיקות שמטרתן להעריך את מוכנות העובר והאם ללידה. בין הבדיקות המבוצעות ניתן למצוא את בדיקת המוניטור העוברי (NST) שמאפשרת לעקוב אחר תנועות ודופק העובר, ובדיקת הערכת משקל עוברי המסייעת בהערכת גדילת העובר לקראת הלידה. חשוב לבצע בדיקות אלו כדי לקבל החלטות מושכלות לגבי אופן הלידה ולזהות מבעוד מועד מקרים המצריכים התערבות רפואית. במקרים של הריון בסיכון גבוה, ייתכן שהרופא ימליץ על מעקב תכוף יותר כדי לוודא את התפתחות העובר בצורה תקינה.

שיתוף פעולה עם הרופא המטפל

בכל שלב של ההיריון, חיוני לשתף פעולה עם הרופא המטפל כדי לתכנן את המעקב והבדיקות בהתאם למצב האישי שלך. ההמלצות עשויות להשתנות בהתאם לגורמים כמו גיל האם, היסטוריה רפואית ומצבו הבריאותי של העובר. חשוב להיות קשובים להנחיות הרופא, לשאול שאלות במידת הצורך ולהבין את מטרתן של הבדיקות כדי להגיע ללידה מוכנים ומלאי ביטחון.

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק הוא 052-2533073
דילוג לתוכן